tisdag 30 september 2014

Om rätten att säga N-ordet

Dagens inlägg kommer varken att handla om gårdagens val av andre vice talman eller dagens högtidliga öppnande av riksdagen. Det kommer att handla om vissa människors desperata behov av att säga negerboll och samtidigt vara djupt kränkta över att SVT har redigerat gamla Pippifilmer.

Vi kan börja med att slå fast att den svenska betydelsen av "neger" enligt SAOL;

 "Neger (s.) -n, negrer. (kan uppfattas som nedsättande) person med mörk hy och afrikanskt ursprung"

Komna så långt har vi lärt oss att det är ett substantiv, kan uppfattas som nedsättande och betyder mörkhyad afrikan. Negerbullsvurmarna brukar referera ordet neger till latinets ord för svart, niger, och därmed ska betraktas som ett adjektiv. Första felet i negerbullsvurmarnas försvar är alltså identifierat. Läser vi vidare anser Svenska Akademien att ordet kan uppfattas som nedsättande och här har vi då identifierat den andra tankevurpan när man vill hävda sin rätt att säga negerbulle. Den tredje och kanske allvarligaste invändningen mot den som anser sig ha rätten att säga negerbulle är helt enkelt att andra människor faktiskt blir kränkta och den invändningen är nog för mig. De flesta nyktra och sunda personer skulle exempelvis sänka ljudet på stereon om grannen kom och knackade på och upplyste oss om att de blev störda. Givetvis kallar vi inte personer för öknamn som de finner kränkande och självklart så gör vi allt möjligt i våra liv för att undvika att stöta oss med varandra och det är bra.

Alltså ska vi inte säga neger i något som helst sammanhang. Ordet är förlegat precis som pilsnerfilmsslangorden hyvens, bystan och tira. Det underliga är att det inte startas några forum för bevarandet av pilsnerfilmsslang allt medan det högljutt ropas om den självklara rätten att säga neger i tid och otid. Folk blir kränkta av ordet neger, svårare än så är det inte och inget ord i hela världen kan vara så viktigt att bevara att vi kränker hela folkgrupper. Kom över det och lär er att säga chokladbulle, det är faktiskt inte så svårt.

Negerbullsivrarna har under dagen även varit upprörda över att Pippifilmerna har redigerats av SVT och ropat högljutt om historieförvanskning och, föga förvånande, vår rätt att få använda N-ordet precis hur mycket vi vill. Föga förvånande hänvisar en lång rad N-ordsivrare till att Astrid säkert roterar i sin grav på grund av denna förvanskning av filmerna som har hennes litteratur som upphov.

I en intervju med Astrid Lindgren 1970, för 44 år sedan alltså, uppgav hon att hon inte alls var särskilt stolt över sitt språkbruk när hon skrev Pippiböckerna under 40-talet. Under samma period tipsade svenska UD Nazityskland om att stämpla ett J i passet hos de medborgare som hade judiskt ursprung för att förenkla för oss vid gränserna. Syftet var inte att erbjuda judarna asyl, snarare tvärt om. Vi kan alltså ansluta oss till en teori om att kunskapen om rasism ökade massivt under åren 1940-1970. Hade vi haft samma händelseutveckling från 70-talet fram till nu hade vi inte haft dagens diskussioner.

För den som fortfarande hävdar sin rätt att använda ordet neger hänvisar jag till Jason Diakités sommarprogram:Sommarprat Jason Diakité


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar