onsdag 29 oktober 2014

Moderater och SD?

I tidningen Expressen (som för övrigt lägger ner hela sin fotoavdelning) kunde jag i dag läsa att moderate Lars-Ingvar Ljungman anser att "övriga partier måste samarbeta med SD". Först häpnade jag och sedan reagerade jag. Jag reagerade lite fel och övertolkade det som att L-I L ville samarbeta med SD. Så verkar det ju inte riktigt av uttalandet. Nu undrar jag vem L-I L anser ska samarbeta med SD? I regionfullmäktige verkar det vara solklart eftersom Allians Skåne går till fullmäktigemöte med en egen budget gentemot S och Mp. Får de stöd för sin budget av SD så är allt frid och fröjd i de borgerliga lägren. Om de övriga partierna avses vara Fp, Kd och C så hade jag som företrädare av dessa varit djupt bekymrad av detta utspel av den skånske distriktsordföranden för moderaterna, tillika ordföranden i moderaternas valberedning.

Även på andra håll i landet så sträcker moderaterna ut en hand mot sverigedemokrater, allt i syfte att få makten. Det har till och med varit så att en och annan sosse har antytt att vi måste ta debatten med SD och inte stänga dem ute och nu måste jag reagera. SD är inte utestängda. SD har sina mandat i fullmäktige och inte minst riksdag. Att ingen vill samarbeta med dem är inte mer underligt än att det existerar samarbetsproblem mellan sossar eller moderater. Allt är således helt normalt i politiken.

Det som inte är normalt är att vi har ett fascistiskt parti i flertalet fullmäktige och i riskdagen. Än mindre normalt är det att de i en mångfald inte kan besätta sina stolar och i ett unikt fall har sett till att släppa in en tvättäkta nazist på en ersättarplats i Ludvika kommun. Detta är alltså ett parti som Lars Ingvar Ljungman tycker att vi borde samarbeta med. Detta är ett parti som enligt alla vetenskapliga rapporter som finns att tillgå måste anses vara fascistiskt och moderaternas ordförande i valberedningen, tillika distriktsordförande i Skåne, tycker är helt normalt att samarbeta med. Samtidigt förbereder sig Allians Skåne på att presentera en budget i Region Skåne som de hoppas få stöd av SD för att genomföra. Jag saknar ord.

Ska vi hålla Sverige rent från nazism, fascism och främlingsfientlighet så får vi hålla oss rena från att samarbeta med politiska partier som driver en politik som ansågs vara omodern redan på femtiotalet. Ska vi hålla Sverige rent från nazism, fascism och främlingsfientlighet så krävs solidaritet. Under trettio- och fyrtiotalet så ägnade sig arbetarrörelsen åt en omfattande folkbildning för att öka solidariteten och motverka fascismen. Det verkar som att det är dags att åter igen mobilisera och jag tackar den moderata valberedningens ordförande, tillika distriktsordföranden i Skåne, för att han så tydligt tycker att vi ska föra en dialog med SD istället för att bekämpa de mörka krafter som partiet har representerat ända sedan de bildades av nazister och fascister för snart tjugo år sedan. Nu vet jag äntligen var moderaterna står på den politiska skalan; Moderaterna är inte ett arbetarparti, de är framför allt inte ett arbetareparti. (Notera skillnaden i stavning av det Moderata och Socialdemokratiska sättet att stava arbetareparti.) Arbetarepartier har alltid tagit tydligt avstånd från de mörka krafter som Sverigedemokrater representerar. Vad arbetarparti har gjort mer än att sänka löner, a-kassa och sjukersättning vet jag inte riktigt.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar