torsdag 16 oktober 2014

Politisk cirkus i Svalövs kommun?

I går gick det första mötet i Svalövs kommuns nya kommunfullmäktige av stapeln. Efter valet, som slutade med att Sverigedemokraterna blev näst största parti efter Socialdemokraterna blev det parlamentariska läget ansträngt. Under förra mandatperioden har en koalition mellan Socialdemokraterna, Moderaterna och Folkpartiet styrt kommunen medan Centerpartiet, som för övrigt blev det tredje största partiet i Svalövs kommun, har suttit på oppositionsrådsposten.

För att förtydliga bilden listar jag partierna och hur många mandat de har i fullmäktige som totalt består av 35 mandat.

Socialdemokraterna, 10
Sverigedemokraterna, 8
Centerpartiet, 7
Moderaterna, 5
Folkpartiet, 2
Miljöpartiet, 1
Feministiskt initiativ, 1
Vänsterpartiet, 1

Som framgår av ovanstående uppställning kan inte den gamla koalitionen få en egen majoritet varför samarbete och stöd kommer att sökas med något eller några av partierna med endast ett mandat för att säkra ett fortsatt styre. Den naturliga följden hade varit att Sverigedemokraterna per parlamentarisk logik hade hamnat på oppositionsrådsposten utifrån att den gamla majoriteten av S, M och Fp fortsätter att regera. Centern ville, genom ett valtekniskt samarbete, skapa sig bättre förutsättningar för att få fortsätta att bemanna oppositionsrådsposten och inledde därför förhandlingar med V, F! och Mp. Förhandlingarna löpte väl ut och de tre partierna inledde ett samarbete inbördes utan att för den sakens skull stödja Centern annat än i valet av oppositionsråd. De tre småpartierna vann platser i kommunstyrelsen och får på så sätt mer reellt politiskt inflytande än under den gamla ordningen då de endast besatt insynsplatser. Så långt är allt gott.

Under omröstningen till kommunstyrelsens andre vice ordförande, alltså oppositionsrådsposten, fick Fredrik Jönsson, Centerpartiet, som väntat 10 röster. Teddy Nilsson från Sverigedemokraterna fick överraskande 13 röster istället för de väntade 8 och därmed är faktum fullbordat. Sverigedemokraterna sitter på det tunga oppositionsrådsmandatet i fyra år. Om detta kan man tycka mycket, i synnerhet som partiet hittills inte presterat en enda budget och inte mer än fem motioner på fyra år. Nu vill det till att kavla upp ärmarna och syssla med politik. Rasism, främlingsfientlighet och offerkoftor hoppas jag förpassas till historian i och med detta häpnadsväckande resultat. Jag ser alltså med stor spänning fram emot vad detta parti, grundat av rasister och nazister, ska kunna åstadkomma för kommunens bästa.

Offerkoftan verkar ha lämnats över till Centerpartiet som i sociala medier höjt tonläget och pratar om Svalövs kommun som en diktatur eftersom de inte, trots ett oheligt samarbete med partier som normalt står långt från deras ideologi, fick igenom sin kandidat till oppositionsrådsposten. Jag förstår om Centerpartiet är besvikna i dag. Jag förstår att man tar till brösttoner och jag förstår verkligen att de försökte att säkra sitt mandat genom ett samarbete med de tre röd, grön, rosa partierna. Vad jag inte förstår är att de tolkar resultatet av ett demokratiskt val i fullmäktige som att vi i Svalöv i dag driver en diktatur. Den sortens tolkning klingar i mina öron som något som Sverigedemokraterna eventuellt skulle svänga sig med även om jag efter en snabb googling inte hittat några sådana referenser. Det var fem personer från något av majoritetspartierna S, M och Fp som valde att lägga sin röst på Sverigedemokraterna om vi ska tolka Centerpartiet rätt. Det finns dock inga garantier för att det inte förkommer inre slitningar i Centern. Valhemligheten är vår demokratiska rätt, rätten att spekulera är lika stor, liksom yttrandefriheten. Dock tycker jag att det är både populistiskt och oansvarigt att hävda att vi sysslar med diktatur i Svalövs kommun.

Jag gillar inte Sverigedemokraternas politik, det är den politik jag tycker allra sämst om. Å andra sidan gillar jag inte borgerlig politik heller samtidigt som jag tillhör Socialdemokraterna som sitter i majoritet med Moderater och Folkpartister. Det parlamentariska läget i kommunen är ansträngt, inget block får egen majoritet och de borgerliga partierna vill inte samarbeta med varandra. I dag vill jag ställa frågan varför Centern, Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna inte är lika såta vänner i Svalöv som de är i riksdagen. Jag vill också ställa frågan varför nästan var fjärde Svalövsbo valde att rösta på SD. Jag tror att var fjärde Svalövsbo i dag känner en förvissning om att den demokratiska processen verkligen fungerar och att det kan komma något gott ur det som hände igår. Själv kan jag inte säga emot. Folket har röstat, utfallet blev inte det jag och många med mig önskade. Nu kvarstår att ta vara på vår demokrati och inte döpa om den till diktatur, hur besvikna vi än är på valutgången. Centern har en stor utmaning framför sig, enligt flera företrädare satsar de nu på att bli största parti i Svalöv. Sverigedemokraterna har också en stor utmaning framför sig, lyckas de är risken väldigt stor att de blir största parti i kommunen. Lika stor utmaning har Socialdemokraterna, som i dag är största parti i kommunen. Socialdemokraterna lade ned sina röster i går, något annat tror jag är otänkbart för varje Socialdemokrat. Givetvis finns inga garantier för att fallet är så men jag tycker att Centern borde vara försiktiga med sina utpekanden och uttalanden om vem som gjort vad, trots den stora besvikelsen. Ord som diktatur och kupp kopplat till en förlust i ett demokratiskt val tenderar att spä på politikerföraktet.

På mitt eget parti vilar ansvaret att visa att vi värnar om demokratin, kommunen, folket och en tydlighet gentemot väljarna trots vår oheliga allians med M och Fp. Det gick bra under förra mandatperioden och jag är övertygad om att det kommer att gå bra även i denna. Slutligen vill jag gratulera de riktiga vinnarna i denna så kallade cirkus. F!, V och Mp har alla fått en utökad förmåga att delta i den demokratiska processen och det är enligt mitt sätt att se på saken väldigt demokratiskt och för det tackar jag av hela mitt hjärta Centerpartiet samtidigt som jag beklagar att de inte fick oppositionsrådsplatsen. Sällan får man vara riktigt glad men för den sakens skull är det inte diktatur.

Bifogar lite länkar till läsning som kan belysa dramat ur Skånskans synvikel:

http://www.skanskan.se/article/20141010/SVALOVLANDSKRONA/141019897/1398/-/samma-styre-i-fyra-ar-till

http://www.skanskan.se/article/20141013/VALET/141019757/1398/-/fyra-partier-bildar-helt-ny-opposition

http://www.skanskan.se/article/20141015/VALET/141019657/1398/-/sd-sidsteppas-efter-kupp-

http://www.skanskan.se/article/20141016/VALET/141019515/1398/-/kupp-gav-sd-rollen-som-oppositionsradInga kommentarer:

Skicka en kommentar