fredag 21 november 2014

Borgerliga brister i sociala sammanhang

För någon vecka sedan hävdade Lars Ingvar Ljungman, förbundsordförande för Modraterna i Skåne, att Moderaterna borde öppna upp för samarbete med Sverigedemokraterna runt om i landet eftersom det inte längre gick att hålla dem utanför. Jag som socialist suckade så klart djupt.

Frågan är varför Lars Ingvar Ljungman uppmanar sina meningsfränder till detta. Frågan är varför det kom att bli såhär. Jag tror att det handlar om att den före detta partiledaren i Moderaterna helt tappade greppet och blev socialist när han höll sitt beryktade tal om att vi måste öppna våra hjärtan. Jag tror att det handlar om att moderater plötsligt kommit på att det finns en poäng i att vara medmänsklig. Nu tror jag inte att moderater per definition är omedmänskliga utan jag tror att det gamla konservativa partiet som tyckte att det var helt rätt att förneka arbetare och kvinnor rösträtt i sverige under 1900-talet och att Sydafrika var ett välskött land på 80-talet. Behöver jag säga mer om det blå partiets prioriteringar? Givetvis finns det mycket mer att säga om det blå partiets prioriteringar och givetvis finns det oerhört mycket att säga om Socialdemokraternas prioriteringar genom åren. Rasbiologiska institutet får ofta kritik, liksom steriliseringspolitiken. Det var dåtid, liksom det var för Moderaterna när det begav sig med rösträtt för alla. Kanske kan vi snart också skicka tillbaka ANC, Sydafrika och apartheidens frågor till dåtiden.

Moderaterna var alltså motståndare till ANC på åttiotalet. Sverigedemokraterna driver det hela lite längre. De tycker att det är skillnad på folk utifrån etniskt ursprung. Sverigedemokraterna har sett ut en hel religion till sin huvudfiende. Islam står bakom allt ont i världen. Jag har en god vän som en gång under en fest uttryckte frasen; "humanister står för allt ont i världen"  och blev legendarisk med det uttalandet. Inlindat i situationen, med folket på festen och utifrån vad vi då visste var det ett väldigt roligt uttalande. I dagens polariserade samhälle är det allt annat är roligt .Då, för tjugo år sedan, kunde vi inte föreställa oss att Sverigedemokraterna skulle marschera in i riksdagen som de gjort. Vi kunde inte ens drömma om att vi skulle ha en talman som har en agenda att utesluta folk som lever i Sverige på grund av deras religiösa uppfattning.

Givetvis ska ISIS, Al Qaida, Boko haram och liknande organisationer bekämpas. Att utifrån detta tro att alla muslimer som kommer till oss i flykt från vad dylika organisationer ställer till med sympatiserar med det förtryck de har flytt ifrån är mer eller mindre befängt. Givetvis ska dessa personer erbjudas samma möjligheter som den, ofta icke troende, kristna populationen har . I detta ingår bland annat den grundlagsskyddade religionsfriheten.

Jag undrade, och undrar, om det var krokodiltårar som Fredrik Reinfeld grät när han höll sitt tal. Eller var det socialistiska tårar från den avgående partiledaren vi fick ta del av. Jag undrar om det är så att Moderaterna faktiskt höll på att bli ett lite mer mänskligt parti under ledning av Reinfeldt eller om det bara var ett sidospår i jakten på makt, kapital och rikedom under individualismens vackra fana. Om vården är bra i offentlig ( =vår samägda) regi behövs inga privata initiativ. Om skolorna är bra under samma flagg behövs inga friskolor.

Borgare vill gärna hävda valfrihet. Jag undrar vad som ska vara valfritt. Polis, brandkår och socialsekreterare kanske? Vi kanske ska privatisera försvaret? Någon som är sugen på att köpa en ubåt eller varför inte ett helt litet kompani på P6 på Revingehed. Om samma borgare som styrt landet i åtta år får möjligheten att sälja ut försvaret, i likhet med bilprovning och apotek, så tror jag att försvaret når ännu sämre nivåer än i dag. Jag tror att de når nivåer som hade gjort varje moderat politiker än mer blå i ansiktet än vad de är i dag. Jag ställer mig frågan, varför har de inte redan privatiserat försvars- och polismakt?

För att gå tillbaka till Ljungmans resonemang så är jag övertygad om att den ursprunglige moderaten har väldigt mycket gemensamt med det som Sverigedemokraterna idag torgför. Den värdekonservativa livssynen lyser tydligt igenom båda partierna. Så länge jag och min familj har det bra så skiter vi i alla andra. Någonstans på vägen glömmer alla bort vad Socialdemokratin har sett till att bli självklarheter, för såväl borgare som fascister, genom åren. Jag listar det nedan

Allmän rösträtt
Åtta timmars arbetsdag
Fem semesterveckor
A-kassa
Allmän sjukförsäkring
Föräldraledighet
Barnbidrag

Listan hade kunnat bli mycket längre men inget av detta hade varit möjligt utan socialdemokratisk politik. Inget av detta hade funnits om inte det socialistiska arbetet hade haft så hög fokus under 1900- talets andra hälft. Nu ber Skånemoderaternas ordförande om försoning med människor i ett parti som har sitt ursprung i Nazismen. Jag ber läsarna att besinna hur ni röstar nästa gång. Alliansen är en konstruktion som endast gynnar Moderaterna, Sveriges näst mest konservativa och extrema parti efter Sverigedemokraterna. Nu börjar dessutom företrädarna tala föra att man ska samarbeta med före detta Nazister.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar