lördag 1 november 2014

Helloween, halloween eller bara alla helgons dag?

Det är kväll och jag sitter med fötterna högt och njuter ett nytt och något dyrt inköp av hifipryl till hushållet. Örat får godis, högtalarna bekräftelse och jag känner mig både styrkt och nöjd. Så långt är allt gott.

I avsaknad av barn i rätt ålder (styvbarnen är allt för gamla och utflyttade) så funderar jag mycket över vår nya högtid. Halloween är tydligen något som även engagerar vuxna och amerikaniseringen eskalerar från år till år. I veckan har jag kommit i kontakt med en hel del vuxna personer som, i likhet med mig, inte har barn i rätt nivå och alla skakar på huvudet åt denna nyordning i vårt samhälle.

Utgångspunkten är att jag varken kan eller vill förstå att vi fått en ny högtid med utgångspunkt för att tigga godsaker istället för att minnas framlidna nära och kära. Möjligen är jag gammal och möjligen är jag konservativ. Bevisligen börjar jag komma ytterst lite till åren med mina fyrtiofem år och ytterst eventuellt finns det en konservativ ådra i mig. Jag ber att få återkomma om detta faktum senare i analysen.

I landet Sverige pågår i dag en debatt kring tiggare som främst har sitt nationella ursprung från Rumänien och sitt kulturella ursprung ur den romska kulturen. Debatten är stundtals hård, hetsig och hatisk. Jag har valt sida i debatten och är en av de personer som ger om jag har möjlighet. Under tiden har polismyndigheten i flera län gått ut med officiella förklaringar att det inte finns några som helst tecken på att tiggarna är organiserade av professionella tiggarhallickar som tar alla pengar för att köra Mercedes. I just detta fall är jag ytterst benägen att tro polisen.

Inför denna helgen har jag hört flera vuxna personer berätta att de laddar upp med godis eftersom de troligen kommer att besökas av barn som knackar på och tigger godis som motprestation för att de inte ska ställa till med elände. Traditionen är amerikansk, förfärlig och antidemokratisk. Inför denna helg har jag tagit del av vuxnas förtjusning inför att barnen ska ut på tiggarrunda samtidigt som de vidhåller att de aldrig skulle ge en tiggare utanför ICA en krona eftersom det är saker de inte vill se i vårt land eller utifrån fördomen att det skulle handla om ett kriminellt, organiserat sätt att få tag på stora rikedomar. Inne i samma ICA-butik handlas godis för mångdubbla dagsomsättningen för tiggaren, allt i syfte att stimulera redan mätta, klädda och friska barns behov av att få ha lite roligt.

Givetvis ska barnen få ha roligt, Givetvis är det upp till var och en vad man vill lägga pengar, tid och kraft på. Att skära till några pumpor och handla ohemula mängder godis tar sin modiga tid. Att lägga några mynt i en behövandes uttjänta kaffemugg tar en sekund. Barnen som kommer och hotar om bus eller godis på halloween behöver inte tigga för sin försörjning till skillnad från den kantstötta personen utanför livsmedelsbutiken.

Jag vill egentligen bara uppmana till lite eftertanke i alla helgons tider och be en eventuell läsare om att tänka på alla, även på dem som inte har. I tider då tiggeriet knutet till halloween har fått allmän acceptans och hög status bland väletablerade barnfamiljer känns det än mer viktigt att uppmana till att lägga en liten slant i den uttjänta pappmuggen som någon anonym människa håller upp. Den människan har med största sannolikhet barn någonstans i världen. Barn som inte har samma möjlighet som ditt barn har. Barn som måste välja mellan att äta sig mätt eller klä sig varmt istället för i en halloweenkostym.

Det jag uppmanar till är vanlig hederlig solidaritet, den var mycket vanlig under min uppväxt på 70-talet. Trots att en och annan företagare klagade så hade vi världens bästa välfärd på den tiden. Jag tror att dåtidens klagande företagare saknar den om de inte lyckats lägga undan så mycket att de kunnat köpa sig före i kön av alla som behöver vård och omsorg. Jag framstår kanske om en värdekonservativ gubbjävel som inte vill bejaka det nya och fina och det må vara hänt. Kalla mig gärna gubbjävel och släng gärna ägg på huset jag bor i för att jag inte ger bort godis till redan mätta barn men glöm för allt i världen inte bort att ägget på fasaden hade gjort bättre nytta i magen på någon som inte får mat varje dag.

Det är alla helgons dag och det är för mig en dag för eftertanke. I dag tänker jag särskilt på en vän som gick bort alldeles för tidigt och alldeles för orättvist.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar