lördag 27 december 2014

Extraval, extra val eller helt enkelt inget val...

I dag är en kluven dag. Efter att först ha försökt förstå om det ska heta extraval, extra val eller nyval har jag nu konstaterat att det inte blir något av det. Jag tycker att det är bra. Många tycker att det är dåligt. Väldigt många som tycker att det är dåligt är sådana som röstade på Sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna tycker nämligen att vi tar in för många invandrare och då vill de ha extra mycket makt för att förhindra att vi tar in så många invandrare. Sverigedemokraterna har till och med hotat med att fälla varje regering som inte gör som de säger för att få som de vill.

Anledningen till att jag skriver som de talar i radioprogrammet på lätt svenska i P4 är att just SD och dess väljare verkar ha svårt för parlamentarism och politiska resonemang.

Med det upplägg som SD skapade, att rösta ned varje regering som inte hörsammade deras krav på en mer fascistoid politik, hade vi haft ett utomordentligt svårt politiskt läge i Sverige. Eftersom uppenbarligen en stor majoritet av svenskarna ställer sig bakom det som SD kallar för "massinvandring" i syfte att hjälpa folk som kommer från oerhört svåra förhållanden så har Stefan Löfvén och Alliansen i dag gjort en historisk överenskommelse. Senast något liknande skedde tror jag var under neutralitetsregeringen under andra världskriget. Då som nu fick inte vänsterpartiet vara med och det kan man fundera över. Jag tror inte att det handlar om att vänsterpartiet är stalinistiska skitstövlar som vill förstatliga hela världen och belöna sig själva med datjor vid vita havet. Jag tror att det handlar om en vänsterskräck som egentligen är helt oberättigad. Det vänsterparti jag ser i dag har exakt samma hjärtefrågor som det Socialdemokratiska parti jag i dag tillhör hade på sjuttiotalet. Egentligen handlar inte decemberuppgörelsen så mycket om politik, den handlar om anständighet. Den handlar om att utesluta ett fascistiskt parti från inflytande i vårt parlament och det tycker jag att en gammal svetsare i form av Löfvén och Alliansen har gjort på ett strålande sätt.

Det hela handlar om att ha ett helt Sverige, ett Sverige som vill välkomna alla och ett Sverige som står för de principer vår grundlag avhandlar. Du får se ut, tycka, tro och göra som du vill så länge du inte inskränker någon annans rätt att göra det och så länge du inte begår våld på någon annan. Just denna princip tycker jag är den mest grundläggande i mitt förhållande till det som är mitt fosterland; jag får tycka som jag vill så länge jag inte bryter mot lagen. Sverigedemokraterna vill inskränka detta till att endast omfatta dem som tycker ungefär som de själva. Jag kan inte se något större hot mot demokratin än ett sådant förhållningssätt. Jag blir till och med mörkrädd av det.

I dag är en stor dag, politiker från alla möjliga håll kom överens om ett sätt att styra landet de närmaste åtta åren. Syftet är att hålla mörka krafter utanför beslutanderätt. Syftet är att upprätthålla en god och hög demokrati i landet Sverige även om Gunnar Hökmark, Lars Ingvar Ljungman och Ulf Adelsson vill hävda att det är förödande för demokratin och Moderaterna. I kväll är en kväll jag har lite fördragsamhet med de nya moderaternas politik samtidigt som jag slipar mina argument och förbereder mig på attacker från såväl blått som brunt håll.

Nu gäller det att hålla sams, oavsett privatiseringar, RUT- och ROT-avdrag, jobbskatteavdrag och annat. Nu gäller det att forma en ny politik för landet utan fascistoida inslag. Utan krämare i templet och helst utan pardon. Nu gäller det oss, oavsett var vi kommer i från, för vi bor i Sverige!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar