fredag 2 januari 2015

Lite jävla tacksamhet...

Under några dagar har jag förundrats över hur en busslast flyktingar egentligen har behandlats inför sin resa till Grytan utanför Östersund. Själva resan tror jag har varit förnämlig, särskilt som varken chauffören av bussen eller bolaget som äger densamma har agerat i strid mot de asylsökandens syfte och inte begärt avhysning med hjälp av Kronofogde och Polis.

Uppenbarligen har det funnits stora brister i information när man placerade en busslast flyktingar i Grytan och uppenbarligen har dessa immigranter tagit illa vid sig. Majoriteten av dem som var på bussen har tagit så illa vid sig att de beslutade sig för att stanna i bussen och i förlängningen för att inleda en hungerstrejk.

Eftersom jag, i likhet med större delen av folket, inte har all information väljer jag att utgå ifrån de erfarenheter och kunskaper jag har när jag analyserar läget. Allt annat är befängt. Enligt min erfarenhet är Migrationsverket ett hårt ansatt statligt verk som lider av personalbrist och en stundtals orimlig arbetssituation. Enligt min erfarenhet får icke svensktalande personer ytterst begränsad tolkhjälp vid allt för många tillfällen. Enligt min kunskap är flertalet av landets flyktingmottagningar snabbt uppkomna fenomen med ett ursprung ur forna tiders äldreomsorg, mentalvård och sjukvård. Dessa hem står i dag övergivna, ofta på grund av att de inte anses som ändamålsenliga för boende åt folk med utökat stöd. De duger helt enkelt inte som bostäder längre. Enligt samma kunskap ligger dessa förläggningar långt från ära och redbarhet och sällan finns det tillgång till mer än det allra viktigaste för överlevnad. Med lite tur finns det en buss inom någorlunda anständigt promenadavstånd. Enligt min kunskap kostar bussbiljetter pengar och enligt samma kunskap har den som är förlagd till ett asylboende en månadsinkomst om ungefär 700:- i månaden. Enligt min kunskap saknas såväl litteratur, dagstidningar och service på det egna språket. Framför allt saknas en adekvat språkundervisning i Svenska.

Mot bakgrund av allt detta har jag lätt att förstå förtvivlan hos de personer som efter flykt från krig och umbäranden där man troligen har fått göra sig av med allt som betyder något för att ta sig hit blir fundersam efter att ha fraktats ett drygt hundratal mil till en plats långt upp i en folktom före detta militärförläggning.

Mitt i allt detta börjar Svenskarna vakna. Inte minst media. Det rapporteras initialt kortfattat och hyggligt sakligt men analysen uteblir. Analysen sker istället på sociala media och i samhället i stort och där ropas högt, vitt och brett om att dessa människor ska vara tacksamma eller genast förpassa sig till det krig de kom ifrån. Media rapporterar längre fram om att flyktingarna låtit sig "övertalas" att flytta in i förläggningen mot löfte om att omplaceras inom tre månader. En mer saklig rapportering hade inletts med att man nu "kommit överens", "hittat en lösning" eller åtminstone "klargjort", men media hemfaller åt det föga smickrande ordet "övertala" i detta sammanhang. Samtidigt rasar debatten om att de asylsökande ska vara tacksamma. Själv undrar jag vad de ska vara tacksamma för; kriget i hemlandet? Ska de vara tacksamma för den totalt hopplösa migrationspolitiken som råder i större delen av Europa eller ska de vara tacksamma för att få bristfällig information inför en flytt som tar omkring 15 timmar? Vad har dessa människor att vara tacksamma för och vilka är vi i Sverige som tar oss rätten att kräva tacksamhet av dessa människor?

Ska vi tala tacksamhet så har jag en lång lista människor i Sverige som genast måste börja uttrycka tacksamhet mot nationen.

 • SD bör vara tacksamma över att få partibidrag. Något de själva inte varit delaktiga i att skapa samtidigt som de för en politik som absolut inte kommer att innebära stöd för politiska åsikter som inte ligger i linje med deras egen.
 • Kvinnor bör vara tacksamma för rösträtten de fick för snart 90 år sedan. Aldrig har jag hört en kvinna tacka för den rätten och jag hoppas verkligen att jag slipper göra det.
 • Föräldrar ska så klart vara oändligt tacksamma för barnbidraget.
 • Alla som utnyttjar ROT- och RUT-avdrag borde genast formera fysiska hyllningskörer som sjunger tacksamhetens lov till före detta regering. Jag har aldrig sett det ske men någon gång ska ju vara den första.
 • Pensionärer kan gott sluta gnälla och börja vara tacksamma för att de för en slant varje månad utan att arbeta. Givetvis ska de även uttrycka tacksamhet för att de får bidra lite mer till vår gemensamma kassa än de som fortfarande har ett jobb.
 • Ovanstående tacksamhetsskuld står så klart även arbetslösa och sjukskrivna i. Tacka nu snällt för att vi inte slänger er till råttorna helt utan i alla fall ser till att hålla er så mycket under armarna att ni slipper sitta på gatan och tigga - i alla fall inte varje dag.
 • Varje krogkund borde vara både glad och tacksam mot svenska folket efter krogbesöket, det är ju sponsrat av våra gemensamma medel.
 • Är du under 25 och har en anställning tycker jag absolut att du ska uttrycka din tacksamhet mot såväl samhälle som arbetsgivare. Ditt jobb kostar nämligen samhället en god slant i uteblivna arbetsgivaravgifter. 
 • Alla vi som har ett jobb ska vara oändligt tacksamma. Vi har fått tämligen radikalt sänkt skatt, visserligen kompenserad med att vi nästan halverat inbetalningarna till våra socialförsäkringar.(De där pengarna vi ska använda när vi blir sjuka, arbetslösa eller behöver ta emot lite flyktingar, vi vet...) Visst är det bra, men glöm inte att tacka!
 • Givetvis ska alla politiker, offentligt anställda och alla andra som på ett eller annat sätt belastar vår gemensamma statskassa unisont uttrycka vår tacksamhet för att vi får vara en del av ett så fint samhälle. Sällan eller aldrig gör vi det. Vi klagar. Vi tycker till och med att det är sunt att vi klagar för det är så det fungerar i en demokrati.
Vilka får då klaga? Får någon som har barn på förskolan klaga? Får någon som utnyttjar RUT-avdrag klaga? Får kvinnor klaga, de har ju ändå rösträtt sedan väldigt länge. Får invandrare klaga? Får en flykting klaga eller ska hen stå tacksam inför de allmosor vi anser oss ha råd med i detta landet. 

Att leva som flykting skapar ofta ett farligt psykiatriskt tillstånd som kallas Posttraumatiskt stressyndrom. PTS tar sig ibland uttryck i att du agerar irrationellt. Med tanke på hur många välmående personer i detta land som uppenbarligen verkar lida av PTS föreslår jag en rejäl satsning på både forskning och behandling av de symptom som PTS anses skapa. Inte minst verkar 13% av landets väljare lida allvarligt av Posttraumatiskt stressyndrom med den före detta partiledaren för denna fraktion i spetsen. Det hade i sanning varit en gärning av solidaritet, både med de drabbade och för landet i stort.

Jag är inte uppväxt i ett land där det krävdes tacksamhet, jag är uppväxt i ett land där alla fick vara med och det landet är jag fast förvissad om att bidra till att återskapa.

49 kommentarer:

 1. Läsvärd analys, läst med intresse. Bra skrivet.

  SvaraRadera
 2. Jag väljer att ge min tacksamhet till dig och de som formulerar världen mot en bättre plats. Tack.

  SvaraRadera
 3. http://www.svt.se/nyheter/regionalt/jamtlandsnytt/flyktingstrejken-slut

  SvaraRadera
 4. Det var fanimej det bästa jag läst på länge! Tusen tack!
  Jag har varit i en tvekan, och jag har varit fundersam över denna "pikera" situation och egentligen inte vetat vad jag ska tycka!
  Måste man tycka om allt, sa en vän? Måste man ha åsikter om allt? JA! I alla fall när det handlar om detta och om människors utsatthet.
  Det ligger mig själv varmt om hjärtat och jag har själv upplevt/tyckt att det varit ytterst fattiga, urvattnade analyser och åsikter kring det här och som dessutom har luktat SD lång väg! Människor har inte informationen om hur det "egentligen" är och ser ut! Tack som fan!! Jag upplever nämligen själv att jag inte har funnit tillräckligt med fakta för att känna att jag kan ta ställning!
  Tack för information, bra inlägg och för argument som är "hållbara", i alla fall för mig! Bitarna föll på plats!!
  Väl Mött / Janne Arthur
  10 min · Gilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas jag får använda din kommentar. Den uttrycker precis vad jag känner!

   Radera
 5. Så utan konstaterad PTS borde de vara tacksamma?

  SvaraRadera
 6. Vad löjligt. Är man nyanländ och därmed parasiterar på samhället under en övergångstid borde man vara tacksam. Bidrar man till samhället ska man istället känna stolthet. Bedrar man sitt samhälle så borde man känna skam.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas detta är ironiskt, Hitler.

   Radera
  2. Hilter, och nej, inte det minsta ironiskt

   Radera
 7. Jag är en snart 47 årig man. Jag har arbetat sedan 16 åå och varvat detta med studier och anser mig vara en rätt vanlig människa. JAG känner verkligen stor tacksamhet över allt de goda som vårt demokratiska samhälle erbjuder/erbjudit då behov påkallat det. Alltifrån min och mina barns kostnadsfria födsel, via kostnadsfri skolgång, barnbidrag
  till sjukförsäkring och a-kassa. Subventionerade mediciner och läkarbesök och , jaa, listan kan verkligen bli lång.
  MEN TROTS ATT ALLT DETTA STÅTT MIG TILLBUDS SÅ ÄR JAG TACKSAM!! Jag känner mig oxå stolt över att bidra/bidragit till denna välfärd.
  Tyvärr är vi många som oroas över urholkningen av detta system som sker/skett.
  Jag upplever majoriteten av svenskarna som otroligt generösa när någon katastrof inträffar i världen.
  Dock är det väldigt många som tar illa vid sig då hjälpbehövande framför KRAV, speciellt med tanke på det alltmer urholkade välfärdssysteme som vi tillsammans har byggt upp.
  Det är många saker som är inblandade när detta sker. ETT sätt att motverka detta är klara och tydliga besked från våra folkvalda om hur vårt flyktingmottagande skall se ut och bekostas. Dessa besked ska självklart kommuniceras till såväl svenska folket som till immigranterna. Så sker INTE idag och detta ger upphov till spekulationer och spelar på människirs känslor som inte alltid är rationella.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Niklas för din kommentar. Bra!

   Visst är det så, jag tror mycket frustration och ilska är sprungen ur att vi får veta så lite. Medborgarna i landet får inte svart på vitt hur mycket flyktingmottagandet kostar och hur de ska lösa det hela och vad de då måste tumma på för att få pengarna att räcka. Vi får bara luddiga siffror som inte tycks stämma i slutändan och får förlita oss på dags och kvällspressen vilket numera är sämsta tänkbara källa. Tyvärr.

   Våra politiker måste bli tydliga och det NU! Landet kokar och det är inte optimalt. Ge oss besked så slipper det spridas massor med faktafel på alla sociala medier. Jag blir bara trött och faktiskt lite ledsen att slå på datorn. Det har blivit riktigt dålig stämning och den dåliga stämningen kommer från ALLA partier och dess väljare och herr Löfven & Co har en brådskade uppgift att göra och det är att berätta för folket och att i fortsättningen vara tydliga. Ha en trevlig kväll - trots allt.

   Radera
 8. Ja alla borde få bo vart de vill. Men det är kanske inte möjligt under den första tiden man kommer till Sverige som flykting. Nästa år hoppas vi på att kunna ta emot närmare 100.000 flyktingar. I en perfekt värld skulle alla få nya jobb, hus, hem och skola första dagen de kom. De skulle få välja vart de ville bo och vilka som skulle vara deras grannar. Men den enkla sanningen är att om vi ska kunna hjälpa så många som möjligt så betyder stödet ifrån kommuner runt om i Sverige allt. Då kanske man som flykting kan vara glad för att man kommit till ett nytt land som vill ställa upp och hjälpa. Kanske man får acceptera att bo i en kommun där man inte ser sin framtid. För att kunna ta det steget när man fått sitt medborgarskap. Är verkligen Jämtland ett sämre ställe än ett krigshärjat Syrien. Är det ok att låta bli att ställa krav första dagen man kommer till ett nytt land. Och ja... visa lite jävla tacksamhet. Det är inte en dålig start på ett nytt liv i ett nytt land.

  SvaraRadera
 9. Jag har kommit till Sverige för ett antal år sedan och när jag läste det som du skrev kom jag på att OFTA uttrycker jag min tacksamhet :) Först och främst för att det finns RUT som har räddat mitt äktenskap, men också för massa andra saker, jag är extremt glad t ex att jag har rösträtt och rättigheter som kvinna. Min mormor och farmor hade det extremt mycket tuffare. Jag växte upp i ett kommunistiskt land och ibland tänker jag bara: vad härligt att jag kunde etablera mig här, skippa alla begränsningar, våld och hot och mord som mina släktingar var med om. Fast jag har aldrig tänkt att någon skulle fixa någonting istället för mig bara för att jag hade det tufft förut. PTSD är en hemsk sak och jag känner att utan att arbeta hårt skulle jag bli självmord benägna och om jag inte hade fått höga krav på mig direkt från början när jag kom till Sverige skulle jag nog inte bli nöjd med mig själv idag.
  Om en människa får grejer utan att anstränga sig, brukar det vara svårt att uppskatta det som man får.

  PS. Imorse har jag faktiskt sagt till min man att jag är så extremt tacksam att vi har tvättmaskin, den gör mer för mig än alla feministiska rörelser :)
  Ha en bra, vacker dag, kanske egna en kort stund att vara tacksam för denna dag :)

  SvaraRadera


 10. Ja.. Hur hade det varit om det räckt att man slipper dö i krig eller svälta/frysa ihjäl eller bo på gatan?

  Jag tycker vår flyktinghantering och humanitet har helt fel fokus ibland. De verkliga flyktingarna finns i läger i Turkiet och Jordanien och det är kvinnor och barn som lever i misär. Här vill en busslast män ha lägenheter nära storstan och tycker de för kallt.

  Vad tycker ni är en realistisk lösning på denna typen av problem, smälla upp en massa nya fina lägenheter åt behövande bara. Kan jag också få en?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I inlägget nämdes den realistiska lösningen som resurser för att ge de nyanlända relevant information om läget på lämpligt språk.

   Radera
  2. Mehmet har en point i detta. De som kommer till Sverige kan förknippas med emigranterna till Amerika, de betalar en biljett för ett bättre liv, här till bidragsparadis, de behövande sitter kvar. Jag har sett när flyktingar som flytt krig kommit till Finland, de som kom till Grytan är inga krigsflyktingar.

   Radera
 11. Jag kom på en sak till. Jag har inte betalat någonting för att komma till Sverige. De här stackars människorna har betalat nog en del för att bli insmugglade till EU. Deras "guider" har berättat att Sverige är ett lugn, generös land där man får hjälp och bra villkor från början. Och kanske har de berättat även lite mer för att få "resan" såld. Och då kommer stackars grabbarna till Jämtland. Vilken besvikelse.
  Jag tror att jag fattar nu :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äntligen någon som ser en emigrant i det ni kallar "flyktingar" i denna artikel. Tyvärr sitter nog de som skulle uppskatta mottagandet av Sverige fortfarande kvar i Syrien.

   Radera
  2. Jämtland är en den del av Sverige och ett utmärkt landskap att börja sitt svenska liv i. Där finns alla faciliteter och människor som är hjälpsamma och tillmötesgående.

   Radera
 12. Jag är uppvuxen i en statarfamilj i Sverige på 1930-talet och växte upp under 2:a världskriget med i våra mått mätt, fattigdom. Dåligt betalda jobb, ransoneringskort på mat, undermåliga bostäder och trångboddhet. Under åren som gick var det socialdemokratin som sakta men säkert byggde upp en välfärd och vi som växte upp fick bildning och utbildning och kunde i vår tur bilda familjer. Socialdemokratin blev tyvärr en grogrund för egoism, många roffade åt sej av bidragspengar, sjukskrev sej och jobbade svart samtidigt, jobbade vitt och hade svartjobb som utfyllnad så det var möjligt att hålla jämna steg med grannen som skaffade villa, Volvo och vovve. Girigheten spred sej. Sen kom vinvänstern på 70-talet levde FlowerPower en period och lät sina barn i stort sett sköta sej själva och skolan hängde på. Ingen diciplin, föräldrar och lärare ansågs vara en hämsko för barnens utveckling. Anarkien spred sej i skolorna och lärarna var tvungna att freda sej för övergrepp. De som då växte upp blev antingen för eller emot samhället. Svart eller vitt. I dag representeras de av nynazister och motsatser med önskan om helt öppna gränser. Inga nyanser, inget mittemellan. Ingen gråskala. Livet är inte vitt eller svart det är en skala i vitt- grått-svart. Sansa er som skriker och gapar och beskyller varandra för ytterligheter och börja tänka vilket som är verkligheten, inte den ni tror att den är.

  SvaraRadera
 13. Såg du tjejen i TV som var med på bussen till Brunflo? Hon sa (översatt): "I Syrien hade vi inget vatten, ingen el, ingen värme, ingen mat. Vi hade ingenting. Här i Brunflo får vi vatten, vi får el, vi får värme, vi får mat. Jag skäms för mina medpassagerare som vägrar gå ur bussen." slut citat. Hur länge tror du tjejen får leva? En syrisk ung tjej som mopsar sig. För mig är hon en hjältinna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Hur länge tror du tjejen får leva?" Vad menar du? Tror du hon kommer att dödas nu?? för att hon "mopsar sig"??? Vilken verklighet bor du i?

   Radera
  2. IRL. Glömde skriva att hon i slutet av intervjun tittade in i kameran och sa: -Thank You Sweden! Jag undrar: vem eller vilka tar svenska folket till sitt hjärta, tjejen i intervjun eller de som satt och surade i bussen? Wake up, mister!

   Radera
  3. Upptäckte just att du var en missis Charlotte som svarade mej, ursäkta! Wake up missis!

   Radera
  4. Ingen fara med det, missis eller mister -- jag undrade över formuleringen "Hur länge tror du tjejen får leva?" Förstår den inte.

   Radera
 14. Tack,det bästa jag läst på länge.....

  SvaraRadera
 15. Stort tack till alla som bemödat sig med att svara! Givetvis kan all text delas, förmedlas och återges i alla möjliga sammanhang. Givetvis blir jag gladast över glada tillrop och uppmuntrande kommentarer. Givetvis respekterar jag även motstridiga kommentarer. Vad jag varken blir glad för eller kan acceptera är invektiv, okvädningsord och allmänt förklenande uppfattningar om min person till följd av mina åsikter. Just här är jag befriad från sådant, det ser värre ut på andra ställen på nätet. Jag hyllar det fria ordet men beklagar vad det kan föra med sig.

  SvaraRadera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 17. Intressant att ingen får kritisera dig och ditt tyckande när du själv är så frikostig med den varan. Ordet hycklare ligger nära till hands men så får jag ju inte uttrycka mig mot dig David.
  Du är förvånansvärt raljerande i tonen mot alla som dristat sig att ifrågasätta beteendet hos dessa flyktingar samtidigt som du antyder att du inte har alla fakta i ärendet. Då kan man välja att uttrycka sig annorlunda.
  Du kanske tycker att det är OK att skåda given häst i munnen men så tänker inte de flesta vanliga människor.
  Att sätta sig till doms över alla som via sin skattsedel bidragit med pengarna som används till bland annat flyktingpolitiken är nog inte riktigt något du har mandat för.
  Det folk blir irriterade över i det fallet du nämner är människor som kommer från misär och får bostad mat och pengar men istället för att hålla tillgodo med det för stunden väljer att öppet kritisera vad de får.
  I det läget är det mer klädsamt att säga "tack" och sedan göra det bästa av situationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oerhört ödmjukt och ord med civilkurage min gelike vän av vett och etikett och sansat uppförande...

   Radera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 19. Vad betyder ordet "flykting" för dej?

  SvaraRadera
 20. Sverige är ett stort och glesbefolkat land. Att använda sig av de bostäder som finns lediga för att tillfälligt ge skydd, värme, trygghet och en första start för de som kallas flyktingar, du kallar dem immigranter, är inte orimligt. Om detvsom i detta fall innebär en bostad 15 km utanför Jämtlands största stad, ganska precis halvvägs upp genom landet på vägen mellan Södra Skåne och Nordligaste Norrbotten så är det inte heller långt bortom "ära och redlighet" som du så fräckt låter antyda. Om dessa människor är immigranter som av olika skäl missförstått vad som gäller för asyl och flyktingar och då samtidigt trott att Sverige är ett land som är öppet för arbetare vilka som helst, är det självklart missnöjda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 21. Socialdemokratin och framförallt fackföreningarna har länge av olika skäl motarbetat den fria immigrationen och rätten för alla världsmedborgare att fritt söka arbete i Sverige. Främst har det ju handlat om möjligheten att kontrollera arbetsmarknaden och hålla uppe lägstalönerna. Någon brist på villiga arbetskraftsinvandrare är det ju inte, i den delen av Sverige som ligger ännu längre bort ifrån Malmö än Jämtland finns det gott om både arbetare och företagare som själva, eller vars föräldrar är utlandsfödda.

  SvaraRadera
 22. Precis Allting hade varit i sin ordning....om varje människa hade självrannsakat sig själv och började med att ta var sak i rätt ordning... VISA TACKSAMHET...vilket att man verkligen visar att man först tackar ifrån hjärtat att den första hjälpen man fått ifrån krig och helvete är människorna som ställt upp och landet som har hjältar som under 100 tals år slitit och jobbat och skattat för att ha bidragit 100% till att ha en fungerande välfärd.... dessa är våra misskrediterade fattiga fd. Arbetande SVENSKA PENSIONÄRER.... Visste du förresten att dom flesta rasister i Sverige är pensionärer... det har dom inte valt själva...det har dom svenska politikerna gjort dem till tack vare politikers brutna vallöften lögner svek under delvis dom sista 10 årens hemska bortglömmning av vem som byggt landet som dom med tårar i ögonen ser skänkas som allmose landet.... jag är inte pensionär än peppar peppar... men jag tänker på dom..och som dom... kram på alla pension ärer och Hans Helmersson....

  SvaraRadera
 23. Bra skrivet! Tror dock att du menar PTSD och inte PTS? /Psykologstudenten

  SvaraRadera
 24. Du tycker fortfarande att media varit dum mot dessa hitresande? (att det är flyktingar verkar orimligt av allt efterspel att dömma.

  SvaraRadera
 25. ... Och du.. kan du inte skrika ut din lycka över massinvandringen? Den är säkert bra för alla.. osv.. kör så det ryker..

  SvaraRadera
 26. Bra skrivet, håller helt med dej.

  SvaraRadera
 27. Varför är det fel att vara tacksam när man får hjälp. Det hela är givetvis en missupfattning mellan flycktingarna och motagande personal. Förmodligen har de fått en massa felaktig information om hur det skall bli i Sverige under flyckten. Vad jag förstod av TV rapport ( om man får använda sig av sådan partisk information) löste sig det hela när en tjej som bodde där uppe pratad med killarna på bussen. Det lät som om hon kunde deras språk. Man kan ju tro de trodde de hamnat i ett läger. Men det var ett av immigrationsverkets egna ställen, !,5 mil från Östersund eller är det fel information. Om folk nära Malmö, du till exempel vill tag några av killarna från bussen hemma hos er så är det ju ok. Bjuda ner dom till värmen, så att säga.
  Mats Birgersson

  SvaraRadera
 28. Janne Ringvall villken information tackar du för. Daniel börjar med att han och vi inte har all information och det är ju sant. Men vad jag förstår att man därför inte skall bry sig om den information som kommer genom medierna utan ta till sig hans tyckande som fakta. Hans tyckande kan man uppfatta som bra eller dåligt men det är ett tyckande.
  Vad kostar invandringen undrar många med Gunvor. 40 milijarder finns i stats budgeten där enligt DN och SD uppgifterna är från riksdagens informations tjäns, tror jag. Där till kommer kommunernas utgifter.
  Sverige har ett mål, uppsat för en herrans massa år sedan, på att 1% av BNP skall gå till "u-hjålp". Det målet är inte uppnått och från den ouppnåda 1% tas circa 20-25 %, och används till flycktingmottagande i Sverige. Mycket trist tycker jag. Dessa pengar kunde ha hjälpt flycktingar i mellerstaöstern som inte har råd att ta sig till Sverige att slippa frysa och och svälta nu i vinter. FNs pengar lär vara slut. De flesta männen i buss som protesterade verkade unga och kapabla. De hade nog hoppats på att få ett jobb på en gång. Jag håller med Mehmmet.
  Mats Birgersson

  SvaraRadera
 29. VANLIGT JÄVLA FOLKVETT - DET ÄR INTERNATIONELLT
  Svensk term för hur uppfostran och sunt förnuft bör leda oss om hur vi ska agera socialt.

  SvaraRadera
 30. Visa tacksamhet när någon annan gör uppoffringar för din skull, fick du aldrig lära dig det av din omgivning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem och vad syftar du på? Vem gör uppofring för din skull?

   Radera