fredag 20 februari 2015

Näthat, vanligt hat eller bara allmän resignation

I en av mina senaste Facebookuppdateringar valde jag att kommentera den senaste tidens händelser i Köpenhamn. Jag uttryckte mig försiktigt, med tonvikt på att ena ett helt land och en hel världsdel som Europa är. Jag uttryckte viss kritik mot Lars Vilks som opinionsbildare, menade till och med att han på ett eller annat sätt missbrukade yttrandefriheten. Jag menar fortfarande att Lars Vilks överutnyttjar vår yttrandefrihet, priset betalar vi som värnar om den. Om Lars Vilks inte hade uttryckt sympatier för Pegida hade jag aldrig skrivit denna blogg. Om en herre jag väljer att inte namnge inte hade betett sig som en potentiell SA-soldat i mitt kommentarsfält hade jag inte heller skrivit denna blogg, även han Pegidasympatisör.

Eftersom detta är min blogg ger jag mig själv tolkningsföreträde. Det är själva grunden med en dagbok på nätet, och vi har ju för guds skull yttrandefrihet... Just yttrandefriheten kom i fokus i och med att jag uttryckte mig som jag gjorde på Facebook. Vissa gillade och andra var mer skeptiska. Ett par personer blev, efter några dagar, direkt rabiata.

Kontentan av det hela är att jag har blockerat en person som i sin tur hängt ut min fru på en sorts hatsida på Facebook. Utöver min fru har han hängt ut ytterligare några människor som han enligt en flummig terminologi menar hotar yttrandefriheten i landet. Vad min fru och de andra uthängda har gemensamt är att de envist kämpar för ett samhälle där alla är välkomna oavsett sexualitet, etnicitet, politisk ståndpunkt eller religion. Detta menar herr uthängare vara ett oerhört stort hot mot Sverige.

Ynkedomen är stor, likaså tron på den egna förmågan. En rad pompösa uttalanden om den egna personen står att läsa på min Facebooksida för den intresserade. Själv har jag inget behov av att hänga ut eländiga stackare utan låter den intresserade själv söka informationen.

Den aktuella sidan för uthängning av människor som inte delas av upphovsmannen kallas för Antimänniskor. Här återfinns skapelsen för de som eventuellt är intresserade: https://www.facebook.com/pages/Antim%C3%A4nniskor/1592391240974195?fref=ts

Frågan kvarstår, vad är en antimänniska? Vem är en antimänniska? Hur kommer man ens på tanken att skapa en Facebookgrupp som heter Antimänniskor. Det måste vara en väldigt människofientlig individ som gör något sådant.

Egentligen är det en hedersbetygelse att hängas ut på en liten hatsida med endast trettio personer som anhängare. Det tråkiga är den stora frånvaron av alla de människor som på ett eller annat sätt ändå vill uttrycka sin antipati för detta spektakel. Vi måste sluta vara ängsliga för att uttala oss politiskt. Vi måste sluta vara rädda för den lilla klick som på ett eller annat sätt försöker att få oss alla att skämmas för att vara stolta för vårt land och ursprung, oavsett vilket det är. Vi måste gemensamt bygga upp en ryggrad mot element som anser sig värna om yttrandefrihet samtidigt som de utan att tveka inte drar sig för att syssla med historierevisionism, uthängningar och klassiskt hat. Den dag vi alla tar aktivt avstånd från dessa element kan vi skapa en gemensam vägg mot dem som i dag kritiserar det som kallas sjuklövern eller PK-maffian.

Snälla läsare lova mig att nästa gång någon i din närhet pratar om PK eller sjuklövern så tar du aktivt avstånd genom att helt enkelt säga att du inte håller med. Lova mig att inte köpa de billiga poängerna om bristande yttrandefrihet, att Sverige håller på att islamiseras och att invandrarna tar alla våra pengar. Snälla, lova mig det. Vi kommer nämligen inte att kunna bygga ett hållbart och bra samhälle om vi inte är ett väldigt inkluderande och tolerant samhälle. Med tolerant menar jag såklart att även de främlingsfientliga ska få plats. Detta innebär inte att de ska få vara oemotsagda. Det är nämligen den yttrandefrihet som många av dessa krafter skriker så högt om.

Dagens fråga är: Blev min fru utsatt för näthat, vanligt hat eller helt vanlig resignation? Väldigt många har visat att de inte står kallsinniga och har uttryckt sitt stöd. Var står du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar