onsdag 8 februari 2017

Normalisering

Trump har vunnit valet trots att alla opinionsundersökningar pekade i andra riktningar efter en lång rad av spektakulära utspel och gärningar. SD tappar förtroende i opinionsundersökning efter opinionsundersökning och Kent Ekeroth är åtalad för misshandel. Med andra ord sitter vi som inte värderar SDs politik allt annat än säkra.

Normaliseringen av det som aldrig mer skulle bli verklighet efter andra världskriget pågår över hela världen. När det vi kallar för världens största demokrati, USA, uppvisar ett valdeltagande på måttliga 55% är det dags att börja fundera på vad demokrati är och hur den ska säkerställas. När det forna östblocket enbart tillät ett enda parti var det självklart att protestera. När en annan nation försvårar valdeltagandet och tillåter näringslivet att sponsra kandidater helt utan inskränkning är demokratin i lika stor fara som i det forna Sovjetunionen.

När Sverigedemokrater skriker sig hesa om att de mobbas på grund av att 87% av väljarna väljer bort ett samarbete är vi farligt nära den systemkollaps samma parti brukar tala ganska högljutt om. När Anna Kinberg Batra, i syfte att tillskansa sig regeringsmakt, inleder samtal med samma parti eftersom det enligt henne inte går att hålla dem utanför är det ett tecken på att hon är historielös. Under tiden vägrar övriga Allianspartier att ta tydligt avstånd från den moderata inviten.

Den som kan sin historia drar paralleller till trettiotalets Tyskland. Facit har vi redan. När man lägger skulden på någon enskild folkgrupp blir det sällan bra. Först kommer en del kommunister, socialdemokrater och eventuellt vissa liberaler att fängslas och dödas. Feminister och Miljöpartister ska vi inte tala om... Under tiden kommer alla muslimer att gå samma öde till mötes. Den här gången lär man nöja sig med att skicka muslimerna till sin egen bödel, Daesh, allt medan man eliminerar oliktänkande med den egna etniska bakgrunden i det egna landet. Något stöd för de gerillafraktioner som bekämpar Daesh eller en vilja att på allvar kväsa hotet från Daesh, Boko Haram, Al Quaida och liknande organisationer finns inte. Man tror på allvar att problemet finns i Långbortistan och föraktar alla som inte delar den egna världsbilden. Däremot är man totat främmande för att stötta eller engagera sig i de grupperingar som de facto strider emot dessa odemokratiska krafter. Krig är uppenbarligen business för många av våra makthavare.

Jag har varit tydlig med mina ståndpunkter och vinnlagt mig om att vara öppen och detta har belönats. Jag har mött vänner för livet från hela världen. Detta förhållningssätt har också straffats. Folk har spottat efter mig på byn. Folk har hotat mig med våld. Folk har slagit på mig är jag utfört mitt politiska uppdrag. Folk har påstått att jag har saboterat evenemang för barn när jag påpekat det olämpliga i att Soldiers of Odin varit satta att ansvara för säkerheten på dylika evenemang. Du läste rätt; människor från höger till vänster ansåg mig vara en förfärlig person som påpekade det olämpliga i att ett nätverk grundat av nazister höll i säkerhet och trivsel för ett evenemang som var till för barnfamiljers välbefinnande. Normaliseringen pågår.

Donald Trump vann valet. Grab them by the pussy! Förklara krig mot fria och öppna media! Välj vilka du vill prata med och berätta för världen vilka du anser ljuger! Det verkar vara totalt riskfritt i världens största så kallade demokrati. Det håller på att bli riskfritt i vårt eget land. I dag blev jag tillagt i en Facebookgrupp som heter "Stå upp för Peter Springare". Det kändes underligt. Jag kan i sak hålla med om en del av det Peter Springare tycker och tänker men jag kommer aldrig att "stå upp" för honom på det sättet som gruppen antyder. Vissa påstår att detta är en kampanj initierad av SD för att ta bort ljuset från åtalet mot Kent Ekeroth. Själv är jag tveksam. Enligt mig är det ett utslag av en nation som inte riktigt vet vad den vill, vad saker kostar och varför saker kostar. Det verkar vara ett utslag av okunskap  och populism i all enkelhet. Dock är det inte enkelt när denna grupp drar till sig över hundratusen anhängare på bara ett par dagar.

Att migration kostar är ingen hemlighet. Inte heller att migration faktiskt kan löna sig. Det efterlyses statistik på än det ena och än det andra. Jag efterlyser statistik på hur de personer som kommer hit faktiskt blir en bidragande del av vårt samhälle. Ingen hade nämligen klagat om det föddes hundratusen barn extra varje år. I dag tar det lite drygt tjugo år för ett barn att bli produktivt. Under tiden har vi kostnader för barnomsorg, sjukvård och skola. Samtidigt vet vi att det tar cirka sju år för en nyanländ att uppnå samma status som många av oss som är uppväxta här har. Statusen att betala skatt och bidra till vårt gemensamma. Det tar alltså en nyanländ ungefär en tredjedels så lång tid som en infödd att komma in i systemet. Det ser jag som en samhällsekonomisk vinst i ett expansivt land som Sverige.

Donald Trump, Gyllene gryning, UKIP, Nationella fronten, Jobbik, EPÖ, Vlaams Belang, Dansk Folkeparti, PVV och Sverigedemokraterna är alla samma tecken på hur missnöjda vi är med det som sker. Det får vi inte blunda för. Läser vi i kommentarsfälten på sociala media och andra ställen så är det tecken på hur lågt folkbildningen har sjunkit. Vi måste bli bildade, inte nödvändigtvis utbildade. Vi måste förstå sammanhangen internationellt, nationellt och regionalt. Vi måste bli bättre på att förstå varandra och vi måste, framför allt, bli bättre på att respektera varandra. Det är inte respekt att skylla ett samhälles problem på enstaka folkgrupper. Samhället är vi alla och därför står jag inte upp för Peter Springare och därför lär min inkorg i vanlig ordning fyllas med hat, hot och oförskämdheter även efter detta blogginlägg. Hur får vi stopp på detta närmast slentrianmässiga hat, hot och våld?

2 kommentarer:

  1. bra skrivet. och jag tycker det är härligt att #jagärhär har fått så stor genomslagskraft som motvikt till allt hat. Fortsätt kämpa för det goda samhället för oss alla.

    SvaraRadera
  2. Bra vännen. Vill med det ska vara lika för alla.

    SvaraRadera